Fyra tips till dig som söker jobb

Eftersom jag arbetar med rekrytering har jag genom åren läst många jobbansökningar. De flesta är både lättlästa och intresseväckande, men tyvärr är det förvånansvärt många som gör samma fyra misstag.  Här får du därför min snabbguide till fyra saker du bör undvika när du söker jobb.

1. Berätta inte varför jobbet är perfekt för dig, berätta varför du är perfekt för jobbet.

Om jag fick en hundring för varje ansökan jag läst som börjar med ”Den här tjänsten är perfekt för mig för jag brinner för ekonomi/marknadsfrågor/it etc…” så hade jag varit rik nu. Som rekryterare förutsätter jag faktiskt att du är intresserad av tjänsten eftersom du söker den. Det jag vill veta är varför du är det perfekta valet för företaget.

2. Berätta varför du vill ha just det här jobbet

Även om du klippt in vårt företags namn i brevet syns det att det är ett generellt ansökningsbrev eftersom du berättar om lite av varje istället för att anpassa brevet till den aktuella tjänsten. Jag letar inte efter någon som vill ha ett jobb, jag letar efter dig som vill ha DET HÄR jobbet och som tydligt visar det.

3. Svara på det annonsen frågar efter

Om annonsen efterlyser kunskap i ett visst program och erfarenhet från en viss arbetsuppgift, berätta då i din ansökan att du har den kunskapen/erfarenheten. Eller berätta att du inte har den men att du kompenserar det på X sätt så att jag ser att du förstått vad vi behöver och har en plan för hur du ska lösa det.

4. Förstå tjänstens nivå

Det är bra med ambitioner. Men om du söker ett jobb som uttalat är ”entry-level” är det inte optimalt att inleda med dina ambitioner kring ledarskap och chefsansvar. Visst finns det utrymme att växa i de flesta roller, men jag söker dig som vill ha det jobb som är ledigt nu. Inte en person som vill vidare innan bläcket torkat på anställningsbeviset.

Bonustipset – visa ditt engagemang redan nu

Varför inte följa företaget på sociala kanaler som LinkedIn, Facebook, Instagram redan innan du skickar in ansökan? När jag som rekryterare kollar din nätprofil kan jag se att du visat intresse, och du får också ett enkelt sätt att hålla dig uppdaterad om vad som händer på företaget, något du kan använda till din fördel om du får komma på intervju.

Entreprenörskap på menyn

När den fräscht upplagda maten landar på bordet framför oss är det inte längre vår första impuls att ta en tugga och njuta av smakerna. Nej, först måste vi ta ett kort, lägga på filter och publicera på sociala medier så att många som möjligt kan se och ”gilla” det vi (snart) äter.

Att maten är identitetsskapande är så etablerat att det fått ett eget namn ”eatdentity”. Det är alltså så att  vad vi äter, var vi äter och hur vi äter säger något om våra värderingar och vilka vi är.

När maten blir en livsstilsmarkör och något som många lägger mycket pengar på öppnas möjligheter för nytänkande entreprenörer och på Science Park möter vi just nu ovanligt många start-ups inom matsegmentet.

Det kan handla om mat med lokal känsla som när Sofia Alriksson driver bloggen ”Den naturliga maten” eller när Joakim Nådell startar container-restaurangen Nonsense med närproducerad gatmat.

Mat från Nonsense

Andra exempel är när ett gäng internationella studenter på vår högskola tycker att vi behöver roligare mat i Sverige och drar igång prenumeration på kryddor med tillhörande recept. Eller när apputvecklaren Petra Sollén släpper loss sin kreativa ådra och startar e-butiken Käck Kaka.  Eller varför inte Lisa och Erik på Happy Healthy Hunters som bland annat experimenterar med att göra nyttiga chips av en av de trendigaste råvarorna  just nu, nämligen grönkålen.

Och det verkar finnas potential för de nystartade matföretagen. EnligtLivsmedelsföretagen omsätter branschen närmare 170 miljarder kronor fördelat på 3 000 företag, merparten småbolag. Dessutom har svensk livsmedelsexport under lång tid vuxit mer än varuexporten i övrigt och mat och dryck utgör nu sex procent av vår samlade varuexport.

Vi ser fram emot att följa bolagen ovan på deras entreprenörsresa och möta fler spännande start-ups inom matsegmentet framöver. Och nästa gång vi är ute och äter och får in en rätt som är som gjord för att delas på sociala medier vet vi att vi ska säga ”det här är typisk cuisine de blogeur” 

——–

Denna text publicerades ursprungligen på Science Park-bloggen.

Krönika om sociala medier i tidskriften Gjuteriet

Måste du finnas på sociala medier? Nej.
Kan du ha nytta av det? Ja.

För att förtydliga; Jag tror att alla företag har nytta av att finnas på sociala medier, men jag tycker inte att alla företag ska ha en Facebooksida.

Framgång, oavsett bransch, bygger på relationer. Vi gör affärer med, arbetar hos och levererar till personer och företag vi har en relation med. Relationer skapas genom möten och samtal – det är bland annat därför vi gör kundbesök, events och ställer ut på mässor. Rent praktiskt finns det dock en gräns för hur många personer vi hinner prata med under en dag, och mässan eller kundbesöket är kanske bara en gång per år.

Sociala medier ger dig möjligheten att ha kontakt med ett större nätverk över hela året. Du kan till exempel förlänga mötet du haft på en mässa och fortsätta kommunicera med de som visat intresse för dig och ditt företag. Genom att på sociala medier visa dig och dela med dig av tips, idéer, kunskap och kontakter som är av värde för ditt nätverk bygger du en stark relation som kommer leda till att du får lättare att få kunder, eller rekrytera personal.

Mitt tips är att du börjar på individnivå. Strunta i Facebooksidan för företaget men se till att du skaffar dig ett konto på LinkedIn. Gör i ordning din profil, lägg till dina kontakter och börja leverera värde till dem i form av tips och råd som du tror de kan ha glädje av. Svara på frågor du får och ställ frågor till andra om sådant du vill veta. Var tillgänglig och trevlig. Bygg ditt nätverk. Ge det tid och det kommer att ge dig resultat.

Vill du sedan gå vidare med sociala medier för företaget så börja med den kanal där du hittar flest personer ur din viktigaste målgrupp. Registrera ett konto men avstå från att direkt börja göra inlägg. Börja istället med att läsa och följa andra för att förstå hur spelreglerna ser ut i just den här kanalen och vilka som pratar. När du har koll på läget så ge dig in i konversationen genom att låta dina första inlägg vara svar på någons fråga eller en kommentar i en diskussion.

Rätt hanterat kan sociala medier leverera stort värde till ditt företag, men för att lyckas krävs dock att du satsar resurser i form av tid. Varje ny kanal kräver att någon läser, svarar, diskuterar och gör inlägg på ett sätt som bygger ditt företags varumärke. Så innan du drar igång, se till att du är villig att avsätta tillräckliga resurser och sätt ett mätbart mål så att du kan se att din satsning lönar sig. Glöm sedan inte att utvärdera regelbundet och justera kursen när det behövs.

Lycka till!

Cecilia Ödman är Marknads-och kommunikationschef på Science Park Jönköping. Hon har tidigare drivit eget företag inom digital kommunikation och brinner för entreprenörskap, möten och storytelling.

——

Den här krönikan skrevs för tidskriften Gjuteriet nummer 6 2014.

Marketing advice for start-ups

THE BASICS:

  1. Decide on a name for your company/product/service
  2. Register .com and .se addresses for all important names
  3. Register accounts on all social media sites for your company and product names

(maybe you don’t want a Facebook-site or Twitter-account for active use, but you really don’t want anyone else to register your name and speak for you)

THE REST:

Create your product pitch

Who is your ideal user of your product and what problem do you solve for that user? How do your product differ from what your competitors offer? Work this down to two short sentences that are crystal clear and impossible to resist for your ideal user. Test it. Make it better and test it again until it is award winning.

Polish your personal profile

You as a person are of vital importance for the launching of your start-up. If you are online; clean up your profiles on all social media. If not online; register with at least LinkedIn and create a good-looking updated profile. What have you done before that matters to this start-up? Who do you know that boosts your status and give you credibility?

Network

Attend meetings and conferences and go to lunch with people with the sole purpose of telling them (not SELLING them) about what you are up to. Ask their advice and get the word out that you are starting something interesting. If you are not alone in the start-up accept that one of you will be more visible than the others – all bands have a lead singer, all companies have a CEO.

Optimize your website

  • Make sure your website talk about the benefits for the user, not the features of your product.
  • Make sure you have optimized every page and picture to Google’s liking.
  • Make sure your have added ”share this” buttons everywhere.
  • Make sure you have included links to all of your social channels.
  • Make sure you have pictures and names and contact information for yourself and every staff member in a prominent place and that you tell your background story. Why have you started this business? Why are your team the best people to do this?
  • Make sure you invite visitors to get in touch.

Make it easy to write about you

Have pictures that are free to use for press and bloggers. You need pictures of the founders, the team and the products and preferably some really fun pictures of the founders using the product.

Write your background story in a simple but compelling way and offer up some quotes about your business and about being an entrepreneur. Don’t forget to update your background story when new interesting things happen – like your first order, new partnership, new hire etc.

Practise your pitch

Practise a long and short version of what you do so that you can pitch in a stunning way. Make sure your presentation is about the problem you solve for your ideal user and why you are the right people to succeed with this mission you have. Ask for help if you are not completely comfortable on stage – what you say and how you say it matters a lot.

Get professional presentation material

Unless you’re starting a communications agency, get a professional to design your presentation. What you look like on stage matters. A lot. If you can’t afford the fees of the big agencies turn to students or fellow start-ups. But no clip-art power points. Please.

Be visible

Spread all good news through your own channels

List bloggers and journalists that cover your topic and start building a relationship with them – complement them on something they wrote, suggest a person to interview (not yourself). When the relationship is established, start sending them personal notes with news once in a while. Thank them if they write. Don’t ask why if they don’t write.

Comment on news regarding your business or region to get your name out as someone who knows and cares. Thank people who comment on your news and thought, build relationships.

Apply for awards, grab opportunities to speak in public and make sure to spread the news about such events before, under and after for maximum PR.

And, as a clever man says: Be honest and do good shit!

For international readers: This blog is normally in swedish, but this entry was written for the international startups we work with at Science Park Jönköping and I wanted to publish it on my own blog. Any questions, please e-mail me or ask on twitter. Thanks for reading!

Ledarskap är ett val

Brukar du någon gång under din vecka ha med andra människor att göra?

Ta då en kopp kaffe och låt Simon Sinek förklara varför vi måste ha visuella mål, vad som händer i våra kroppar när vi interagerar med andra människor och varför ledare alltid äter sist. De 45 minuter du investerar kommer du ha nytta av redan idag.

Tipstack till Stendahls vars nyhetsbrev ”Veckans Digitala” är ett av de få som jag alltid läser.

Bra dagar bär jag keps på jobbet

pitchträningNågot av det roligaste jag (och kollegorna) vet är att vara med när våra bolag ska pitchträna. Dvs något av bolagen vi jobbar med att utveckla ska hålla en presentation inför tex en investerare eller en potentiell kund eller partner och vi hjälper dem slipa argumenten och göra en riktigt vass insats.

Den modell vi använder för vår pitchträning kallas för Value Creation Forum och går ut på att bolaget får 15 minuter på sig att göra sin presentation och vi som lyssnar tilldelas olika roller som visas genom färgen på kepsen man bär. Får man en grön keps ska man bara fokusera på vad som är bra med presentationen man hör. Röda kepsar letar efter sådant som kan förtydligas och förbättras. Gula kepsar  har investerarens perspektiv och tittar på om det kan bli lönsamt och den som får de tjusiga glasögonen i orange plast har kundens ögon och funderar på vad man vill veta för att slå till och köpa produkten eller tjänsten.

Stämningen i rummet blir rätt skön när kepsarna kommer på, entreprenörerna som ska pitcha brukar slappna av och vi som ska ge feedback vet att vi inte behöver försöka täcka alla perspektiv utan vi har en uttalad uppgift. Kepsdagar är bra dagar!

Släcka för att se ljuset

2013 var ett förvirrat, jobbigt och stressigt år. Ny chef och nya utmaningar på jobbet, pendling mellan massor att göra och för lite att göra på företaget, jobbigt skolår för båda barnen och allt gick i 120 hela tiden. Hur jag än vände och vred på mig så räckte jag inte till och paniken ökade med dagarna och veckorna som rann undan. Jag slutade träna, fortsatte äta, gick upp åtta kilo och mådde allmänt uselt fysiskt och psykiskt.

Men 2014 är ett nytt år med blanka blad och jag har förberett mig väl inför det kommande året. Jag  har sålt min del av företaget och varit ledig större delen av december med fokus på att sova och komma ikapp mig själv. Jag har så sakteliga kommit igång med träningen igen och eftersom jag inte kan jobba utan mål har jag ett Vårrus och ett Midnattslopp att se fram emot i sommar.

Jag hoppas att 2014 blir ett bättre år. Jag har gjort mitt bästa för att släcka lågor så jag kan se ljuset.

Lyckas med Content Marketing

Läs böcker

booksLäs Made to Stick av Dan & Chip Heath om vad som gör att vissa idéer fastnar och andra bara visslar förbi utan att lämna något bestående avtryck. En fantastisk bok om konstruktionen och uppbyggnaden av det ultimata budskapet.

Läs därefter Contagious – Why Things Catch On av Jonah Berger som på sätt och vis tar vid där Made to Stick slutar och visar hur man får den ”stickiga” idén att få fart och sprida sig.

Gå på kurskursmooc

Häng med på världens första MOOC (Massive Open Online Course) om ”The Future of Storytelling” som pågår 25 oktober-20 december och ger grunderna i story-konstruktion och dramaturgi, massor av intressanta tips och diskussioner.

Lär av de bästa

Anmäl dig till Reality Check Content Marketing i Stockholm den 19 november, träffa alla de bästa i branschen, ta del av case och tips och få kontakter och idéer.

Häng på nätet

webbar

Fördjupa dig mängder av content- och storytelling tips och case på Content Marketing Institute eller Hubspot.

 

MOOC – utbildningsrevolution eller kejsarens nya kläder?

Nästa vecka ska jag påbörja mitt livs första Massive Open Online Course (MOOC).

En MOOC är en kurs som ges av ett universitet via nätet till många deltagare. Lite som en gammaldags distanskurs, men i större skala och helt utan antagningskrav eller betyg. Kursen jag ska gå heter ”The Future of Storytelling”,  ges av Fachhochschule Potsdam och i nuläget är det över 20 000 personer anmälda.

Stanford först ut

Mooc-begreppet blev omtalat 2011 när en webbsänd föreläsning vid det amerikanska universitetet Stanford lockade 160 000 studenter från 190 länder. Nu finns det mer än hundra universitet runtom i världen som har någon form av Mooc. I Sverige är det Karolinska Institutet som blir först med att starta en sådan här kurs.

Utbildningsrevolution?

Många är just nu oerhört imponerade av hela MOOC-konceptet och jämför det med en tsunami för utbildningsväsendet och pratar, som tex socialdemokraternas Ibrahim Baylan, om en demokratisering av utbildningsprocessen. Andra, tex akademiker som professor Andrew Delbanco, är mer skeptiska och menar att det kan vara ett bra komplement, men inte ersätta grundutbildning.

Vad tycker jag?

Spontant tror jag att MOOCs är riktigt intressanta som spetsutbildning/fortbildning inom ämnen där utvecklingen går fort, men att det än så länge skulle vara svårt att övertyga en arbetsgivare om att hel utbildning med MOOC-kurser är jämförbar med en traditionell universitetsexamen. Hur det ser ut om några år däremot, det är frågan.