Ledarskap är ett val

Brukar du någon gång under din vecka ha med andra människor att göra?

Ta då en kopp kaffe och låt Simon Sinek förklara varför vi måste ha visuella mål, vad som händer i våra kroppar när vi interagerar med andra människor och varför ledare alltid äter sist. De 45 minuter du investerar kommer du ha nytta av redan idag.

Tipstack till Stendahls vars nyhetsbrev ”Veckans Digitala” är ett av de få som jag alltid läser.

Bra dagar bär jag keps på jobbet

pitchträningNågot av det roligaste jag (och kollegorna) vet är att vara med när våra bolag ska pitchträna. Dvs något av bolagen vi jobbar med att utveckla ska hålla en presentation inför tex en investerare eller en potentiell kund eller partner och vi hjälper dem slipa argumenten och göra en riktigt vass insats.

Den modell vi använder för vår pitchträning kallas för Value Creation Forum och går ut på att bolaget får 15 minuter på sig att göra sin presentation och vi som lyssnar tilldelas olika roller som visas genom färgen på kepsen man bär. Får man en grön keps ska man bara fokusera på vad som är bra med presentationen man hör. Röda kepsar letar efter sådant som kan förtydligas och förbättras. Gula kepsar  har investerarens perspektiv och tittar på om det kan bli lönsamt och den som får de tjusiga glasögonen i orange plast har kundens ögon och funderar på vad man vill veta för att slå till och köpa produkten eller tjänsten.

Stämningen i rummet blir rätt skön när kepsarna kommer på, entreprenörerna som ska pitcha brukar slappna av och vi som ska ge feedback vet att vi inte behöver försöka täcka alla perspektiv utan vi har en uttalad uppgift. Kepsdagar är bra dagar!

Lyckas med Content Marketing

Läs böcker

booksLäs Made to Stick av Dan & Chip Heath om vad som gör att vissa idéer fastnar och andra bara visslar förbi utan att lämna något bestående avtryck. En fantastisk bok om konstruktionen och uppbyggnaden av det ultimata budskapet.

Läs därefter Contagious – Why Things Catch On av Jonah Berger som på sätt och vis tar vid där Made to Stick slutar och visar hur man får den ”stickiga” idén att få fart och sprida sig.

Gå på kurskursmooc

Häng med på världens första MOOC (Massive Open Online Course) om ”The Future of Storytelling” som pågår 25 oktober-20 december och ger grunderna i story-konstruktion och dramaturgi, massor av intressanta tips och diskussioner.

Lär av de bästa

Anmäl dig till Reality Check Content Marketing i Stockholm den 19 november, träffa alla de bästa i branschen, ta del av case och tips och få kontakter och idéer.

Häng på nätet

webbar

Fördjupa dig mängder av content- och storytelling tips och case på Content Marketing Institute eller Hubspot.

 

MOOC – utbildningsrevolution eller kejsarens nya kläder?

Nästa vecka ska jag påbörja mitt livs första Massive Open Online Course (MOOC).

En MOOC är en kurs som ges av ett universitet via nätet till många deltagare. Lite som en gammaldags distanskurs, men i större skala och helt utan antagningskrav eller betyg. Kursen jag ska gå heter ”The Future of Storytelling”,  ges av Fachhochschule Potsdam och i nuläget är det över 20 000 personer anmälda.

Stanford först ut

Mooc-begreppet blev omtalat 2011 när en webbsänd föreläsning vid det amerikanska universitetet Stanford lockade 160 000 studenter från 190 länder. Nu finns det mer än hundra universitet runtom i världen som har någon form av Mooc. I Sverige är det Karolinska Institutet som blir först med att starta en sådan här kurs.

Utbildningsrevolution?

Många är just nu oerhört imponerade av hela MOOC-konceptet och jämför det med en tsunami för utbildningsväsendet och pratar, som tex socialdemokraternas Ibrahim Baylan, om en demokratisering av utbildningsprocessen. Andra, tex akademiker som professor Andrew Delbanco, är mer skeptiska och menar att det kan vara ett bra komplement, men inte ersätta grundutbildning.

Vad tycker jag?

Spontant tror jag att MOOCs är riktigt intressanta som spetsutbildning/fortbildning inom ämnen där utvecklingen går fort, men att det än så länge skulle vara svårt att övertyga en arbetsgivare om att hel utbildning med MOOC-kurser är jämförbar med en traditionell universitetsexamen. Hur det ser ut om några år däremot, det är frågan.