Mysteriet med Gustafva Wäplings far

Gustafva Wäpling föds den 1 april 1819 på Stillgården under Ransta Säteri i Kumla kyrkby. Inte nog med att denna oäkta dotter till en mjölkpiga inte får moderns efternamn hon får dessutom sina faddrar ur den adliga ägarfamiljen till Ranstad. Hur kommer detta sig?

Kumla (U) C:6 (1800-1860) Bild 63 (AID: v72900.b63, NAD: SE/ULA/10667)

Gustafvas mor är Brita Olsdotter från Västra Fors, Malung. Hon flyttar 1810 till Sala där hon tar tjänst som piga i hyttan. Den 20 oktober 1815 föder hon sitt första barn, en oäkta dotter som får namnet Christina Brita Olsdotter.

I oktober 1818 flyttar Brita och dottern Stina från Sala till där hon får tjänst i ladugården på Ransta Säteri. Vi kan räkna ut att Brita är gravid när hon flyttar eftersom Gustafva föds i april 1819. Stina fick heta Olsdotter som Brita, men Gustafva får efternamnet Wäpling – ett namn som finns i Salatrakten förknippat med gruvorna. Kan det möjligen vara så att fadern är en Wäpling? Var efternamnet och en ny anställning ett sätt att inofficiellt erkänna faderskapet? Var denne Wäpling i så fall en inflytelserik person? Eller hur kommer det sig att den nyss inflyttade mölkpigans dotter får Herr Major Carl Urban Palmstruch och hans hustru Frederika Magdalena född Stiernefeldt samt Herr rustmästaren C G Palmstruch och fröken Ulrika Charlotta Palmstruch som dopvittnen?

En tanke på “Mysteriet med Gustafva Wäplings far

  1. Hej! Jag heter Annette Lindblom och bor i Västerås. Jag läste det du hade skrivit om Gustafva Wäpling. Gustafva var min farmors morfars mor och jag har också letat och försök lösa mysteriet med hennes far.
    Mvh Annette Lindblom

Säg något!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: