Släng i dem på djupt vatten – då lär de sig bäst

Jag trodde att ett bra kursupplägg var att introducera ämnet, berätta varför det är viktigt och sedan i lämpligt tempo ta deltagarna från A till Ö. Sedan började jag lära mig om lärande och fick veta att det bästa sättet att få någon att lära sig är att slänga i dem på djupt vatten.

För att skapa effektivt lärande måste vi nämligen arbeta med vår hjärna så att vi ”engagerar elefanten” och övertygar den om att den vill vara med. Bilden av vår hjärna som en elefant med ryttare kommer från socialpsykologen Jonathan Haidt som menar att vi har en tendens att överskatta hur mycket kontroll ryttaren har över elefanten. Om elefanten inte är engagerad och motiverad är det oerhört slitsamt för ryttaren att få elefanten att gå den planerade vägen och lära sig något. Men om vi kan engagera elefanten så att den vill röra sig framåt går processen smidigt.

 

 

Bild från Julie Dirksen, Design for How People Learn

Hur gör vi då för att engagera elefanten? Ett sätt är att ersätta powerpoints och faktagenomgångar med realistiska och intressanta övningar som låter elefanten tänka själv och fatta samma typ av beslut som hen kommer behöva göra i verkligheten efter kursen. Jämför själv hur intresserad du blir av följande två inledningar:

  • Välkommen till denna kurs om redovisningsprinciper och rutiner. Idag kommer vi gå igenom följande mycket viktiga material och i morgon eftermiddag kommer vi att göra en kort övning kring det vi lärt oss.
  • Ekonomichefen på bolaget har just klivit på flyget till Amsterdam och du har nu två timmar på dig att gå igenom kontona och ta reda på om din misstanke att hon har svindlat företaget stämmer. Var börjar du?

Att jobba med historier och scenarios låter oss visa snarare än berätta, vilket ökar elefantens motivation och engagemang. Genom att presentera problemet först, låta elefanten ta ett beslut och först därefter ge tillgång till kompletterande information ökar elefantens intresse för att ta till sig den kunskap du vill lära ut då hen verkligen vill lösa problemet.

Vill du lära dig mer om att engagera elefanten rekommenderar jag Julie Dirksens bok ”Design for How People Learn”. Hälsa också gärna på hos Cathy Moore och lär dig mer om scenarios och hur du gamifierar lärande. Moore har också ett antal färdiga scenarios att testa.

Brukar du kasta i dina elever på djupt vatten? Kommer du att testa? Det kommer jag att göra.

Säg något!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: