Lärande är som inlagd gurka

Innan jag började jobba med lärande tänkte jag att mitt jobb skulle handla om lärande. Nu fyra månader senare har jag insett att mitt jobb handlar om motivationsfaktorer, beteendeförändringar, feedback, samarbete, företagskultur och organisationsutveckling. Och lite om lärande. Det är svårare, och mycket roligare, än jag någonsin trodde.

Min första utmaning har varit att definiera vad som utgör ”lärande” i vår organisation. Jag har vetat ungefär vad jag vill säga och att jag vill koppla ihop det med hur vi ser på kultur, men inte kunnat klargöra det förrän jag snubblade över Red Matters fantastiska analogi med inlagd gurka.

saltgurka (2)Kulturmarinaden

Gurkor växer i olika jordar och får därmed olika smak och karaktär. När de läggs i en marinad ändrar alla dock alla gurkorna smak beroende på om marinaden är söt, sur eller salt, oberoende av var de vuxit. Marinaden kan liknas vid kulturen, som har kraft att förändra det som läggs i den. Den önskade smaken på marinaden bestäms av de kryddor i form av värderingar och metoder vi lägger i den.

Av tradition fokuserar många företag fortfarande på själva gurkorna när man vill skapa förändring, vanligt är att man skickar en gurka eller två på kurs. Men att en gurka får en något förändrad smak kommer inte förändra marinaden, så för att skapa en lärande organisation behöver vi i stället finslipa receptet på själva marinaden.

Det betyder inte att lärande inte är viktigt. Tvärtom, lärande är en avgörande framgångsfaktor. Men det betyder att vi flyttar fokus från ”åka på kurs” till ”utvecklas varje dag” och ser lärandet som en 70-20-10 pyramid.

Lärandepyramiden

pyramid10 % av ditt lärande sker genom att du i någon form ”går på kurs”.

20 % av ditt lärande sker genom att du deltar i intressegrupper, labbar, har en mentor eller coach eller på annat sätt lär av kollegor.

70 % av ditt lärande sker på jobbet genom att du får nya spännande uppdrag som är mer utmanande än det du gjort tidigare.

Säg något!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s