MOOC – utbildningsrevolution eller kejsarens nya kläder?

Nästa vecka ska jag påbörja mitt livs första Massive Open Online Course (MOOC).

En MOOC är en kurs som ges av ett universitet via nätet till många deltagare. Lite som en gammaldags distanskurs, men i större skala och helt utan antagningskrav eller betyg. Kursen jag ska gå heter ”The Future of Storytelling”,  ges av Fachhochschule Potsdam och i nuläget är det över 20 000 personer anmälda.

Stanford först ut

Mooc-begreppet blev omtalat 2011 när en webbsänd föreläsning vid det amerikanska universitetet Stanford lockade 160 000 studenter från 190 länder. Nu finns det mer än hundra universitet runtom i världen som har någon form av Mooc. I Sverige är det Karolinska Institutet som blir först med att starta en sådan här kurs.

Utbildningsrevolution?

Många är just nu oerhört imponerade av hela MOOC-konceptet och jämför det med en tsunami för utbildningsväsendet och pratar, som tex socialdemokraternas Ibrahim Baylan, om en demokratisering av utbildningsprocessen. Andra, tex akademiker som professor Andrew Delbanco, är mer skeptiska och menar att det kan vara ett bra komplement, men inte ersätta grundutbildning.

Vad tycker jag?

Spontant tror jag att MOOCs är riktigt intressanta som spetsutbildning/fortbildning inom ämnen där utvecklingen går fort, men att det än så länge skulle vara svårt att övertyga en arbetsgivare om att hel utbildning med MOOC-kurser är jämförbar med en traditionell universitetsexamen. Hur det ser ut om några år däremot, det är frågan.

4 reaktioner till “MOOC – utbildningsrevolution eller kejsarens nya kläder?

  1. Intressant inlägg Cecilia! Har själv signat upp mig på denna kurs och tror att vi kommer se mer och mer av detta upplägg. Det kommer ta några år innan arbetsgivare kommer se MOOC som en merit men den dagen kommer.

    Ska bli väldigt spännande!

  2. Tog en MOOC i gamification förra året via Coursera på PennState. Riktigt bra! Ska bli kul om Iversity levererar i paritet. Men måste säga att jag verkligen gillar deras ambassadörs upplägg. För mig handlar kunskap inte om CV utan att få nåta verktyg att göra nått på riktigt med. Superklyscha men inte desto mindre sant. :)

    1. Precis min tanke runt MOOC också, jag är inte ute efter CV-putsning utan efter kunskap runt ett område som kanske är svårt att lära om på mer traditionellt sätt. Dock verkar det som att de som är mest rädda för MOOC är oroliga för att det ska slå ut traditionell utbildning och det ska bli spännande att se på 5-10 års sikt vad som händer i utbildningsbranschen.

Säg något!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: