Problemet försvinner men lösningen stannar

Har du någonsin funderat på varför det lilla tangentbordet på din smartphone eller Ipad ser ut som det gör? Varför bokstäverna inte är i alfabetisk ordning? Det här är ett typiskt exempel på vad som händer när en lösning på ett problem blir en regel som stannar kvar även när det ursprungliga problemet försvunnit.

Qwerty-tangentbordet, som det kallas, kom till som ett sätt att sakta ner skrivandet på den tiden vi hade skrivmaskiner med mekaniska armar som rörde sig fram och tillbaka mot pappret när vi skrev. Om de bokstäver vi använde mest satt nära varandra på skrivmaskinen så hann inte den ena armen tillbaka till viloläge innan nästa arm slogs ut, och då trasslade armarna in sig i varandra. Alltså funderade ingenjörerna ut ett sätt att se till att de bokstäver vi använder mest ligger så långt från varandra som möjligt så att det ska ta lite längre tid för oss att slå ner tangenterna och vi ska slippa trassel.

Idag finns inte problemet med de mekaniska armarna kvar. Men lösningen, qwerty-tangentbordet, är fortfarande standard på alla våra maskiner. En lösning som idag kanske är ett problem?

Säg något!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: