World Scout Jamboree i Skåne

Foto: www.wsj.se
Pressbild från http://www.wsj.se

Några vänner till mig har på sin fritid byggt en ny stad i Skåne. I dag är staden ganska glesbefolkad, men på onsdag får den som genom ett trollslag 39 000 invånare och blir då större än grannar som Kristianstad, Landskrona och Hässleholm.

Folket som ska bo i staden kommer från Malmö. Och från Mongoliet, Maldiverna, Montenegro och 140 andra länder. De har rest i dagar, timmar eller – i vissa fall månader – för att hamna på ett fält vid den lilla byn Rinkaby i Skåne.

Vet du vad det mest fantastiska är? Lägret för dessa 39 000 personer har planerats, byggts och drivs ideellt. Program planeras och genomförs, tält sätts upp och tas ner, kablar och rör dras, information skickas ut på flera språk över hela världen – av personer som valt att lägga sin fritid på att skapa detta event. Några har jobbat i flera år med lägret, andra i några veckor.

Självklart engagerar de sig för sin egen skull, för att det är en fantastisk upplevelse att få vara med om något så stort och för att det är roligt att göra saker tillsammans med vänner. Men jag vill gärna tro att det finns andra skäl också.

This is an amazing first-hand experience of multiculturalism in action, an opportunity to interact and participate with others from different cultures and to build solidarity and understanding across cultural and geographical boundaries.

Jag önskar att dessa två veckor i Skåne bidrar om än aldrig så lite till att göra världen till en bättre plats.

Och att de har fantastiskt roligt!

Säg något!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: