Det är skillnad på böcker och böcker

Jag läser ofta, snabbt och mycket. Men det är skillnad på böcker och böcker.

När jag är stressad konsumerar jag böcker på samma sätt som någon som gillar TV antagligen zappar planlöst mellan kanalerna. Jag väljer böcker där jag vet att författaren inte ställer några som helst krav på intelligens eller logik, där jag vet att det kommer att sluta hyfsat bra och jag kan glömma boken i samma sekund som jag slår ihop den. Det är sådana kvällar som jag plöjer dussindeckare av typen Camilla Läckberg eller chick-lit av Denise Rudberg.

Men så finns det andra böcker, sådana som jag läser långsammare och som stannar hos mig länge. Böcker som irriterar min familj som försöker få kontakt med mig när jag har dragit mig tillbaka till en egen värld och inte är intresserad av att återvända till vardagen. Dit hör till exempel ”Katedralen vid havet” av Ildefonso Falcone, ”Kafka på stranden” av Haruki Murakami och den nyligen lästa ”Señor Peregrino” av Cecilia Samartin.

Böcker är som vänner, vissa är ytliga och roliga för stunden och andra har man en djupare relation med.

Vilken bok bär du närmast hjärtat?

Säg något!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: