Hitta gratis bilder till din blogg eller presentation

Riktig bra bilder är en av de saker som skiljer proffsiga presentationer, bloggar och broschyrer från mer amatörmässiga. Idag finns det många sätt att gratis få tag i bra foton och illustrationer, så har du inte redan slängt ut dina gamla clip-art är det hög tid nu! Här får du tips om var du hittar bilderna som lyfter din presentation utan att tömma din plånbok.

Gratis bilder
Grundregeln är, som du säkert vet, att du inte har rätt att ladda ner bilder som du hittar på nätet. Det finns dock ett mycket intressant undantag, nämligen om fotografen angett att bilden lyder under en creative commons-licens. Den vanligaste cc-licensen säger att du får använda bilden hur du vill så länge du anger vem som har tagit den. Det finns också varianter på licensen som anger att bilden endast får användas för icke-kommersiellt bruk eller att den inte får bearbetas. Följer man bara dessa regler är bilderna fria att använda, och det finns mängder av bilder att välja mellan.

En bra sökmotor för cc-bilder är www.compfight.com som på ett smidigt sätt söker igenom bilder som finns på den stora fotosajten Flickr. Vill du söka alla bilder med cc-licens klickar du i ”only” och vill du bara söka bilder med cc-licens för kommersiellt bruk klickar du i ”commercial”. Du kan också söka på www.google.com/advanced_search där du i boxen under ”användnings-rättigheter” kan ange vilken typ av cc-licens du vill söka efter.

Bilder från bildbank
De bilder du hittar via sökmotorerna ovan fungerar oftast utmärkt för bloggar, hemsidor och PowerPoint-presentationer, men om du ska ha bilder till en broschyr eller något annat som ska tryckas är oftast upplösningen för dålig. Pröva då istället en bildbank som www.sxc.hu eller www.everystockphoto.com där du kan hitta helt kostnadsfria bilder som klarar att tryckas. Andra bra bildbanker är www.stockxpert.com eller www.istockphoto.com. Till skillnad från de tidigare är dessa två inte gratis, men kostnaden för riktigt bra bilder är ytterst låg. Du får betala mellan 35 och 70 kronor för en bild med 300 dpi upplösning, vilket är vad du behöver för tryck.

Wikipedia
Slutligen vill jag tipsa dig om Wikimedia, en del av det stora Wikipedia-projektet. Här kan du leta om du vill hitta bilder och illustrationer av den typ som finns i uppslagsverk, till exempel en bild som illustrerar medicin, eller andra världskriget.

Artikeln först publicerad januari 2010 på http://www.driftig.nu och sedan i mars 2010 på http://www.almijonkoping.wordpress.com. Bild från http://www.flickr.com/photos/mahalie

Säg något!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: